PTE Reading Multiple choice Multiple Answers Question of the Day

Download the complete FREE PTE Academic Study Guide and read anywhere!

Today’s Question of the Day is from the PTE Reading Multiple choice multiple answers question type. You will read a passage and then answer a multiple choice question based on the text. You have to pick more than one option. Remember! there is negative marking if you select a wrong option. After attempting the question in the video go and check out the FREE PTE Reading Multiple choice multiple answers practice questions in our online exam software.

Question

Perhaps the most enigmatic monsters at Hogwarts are the centaurs who live in the forbidden forest. They seem to be direct descendants of the centaurs which were believed to have lived on Mount Pelion in Thessaly, in central Greece. Rowling’s centaurs also preferred a woodland home, although they had a reputation for lascivious behaviour which the noble Firenze and his companions have avoided. Firenze himself, with his passion for astrology and education, owes something to the celebrated centaur, Chiron, who was teacher to Achilles, Theseus and other Greek heroes, and was also a renowned astrologer. There is a beautiful fresco, originally from Herculaneum, in the archaeological museum in Naples, which shows Chiron teaching Achilles to play the lyre. His back legs are curled behind him, almost like a dog, while his front legs support his weight and his hands pluck at the lyre strings. It’s a beautiful reminder that human beings have been thinking of mythical beasts for as long as we have been writing, painting and thinking.

Based on the text, what can be said about Firenze?

  1. In some ways, he was different from the other centaurs who lived in the forbidden forest.
  2. He owed money to the famous centaur, Chiron of ancient Greece.
  3. He was interested in astrology and education.
  4. He was a direct descendant of Chiron.
  5. He played a central role in Rowling’s Hogwarts world.

Answer

The correct options are Option 1 and Option 3. Option 1 is correct because the passage tells us – although they had a reputation for lascivious behaviour which the noble Firenze and his companions have avoided. Option 2 is wrong because the passage says – owes something to the celebrated centaur, Chiron, but this is not in the context of any money. This is a reminder why you should never solely depend on keyword matching. Option 3 is correct as the passage tells us – Firenze himself, with his passion for astrology and education. Option 4 is wrong because this is not specifically mentioned anywhere in the passage. They are thought of as direct descendants in general, not specifically of Chiron. Option 5 is wrong because there is no specific information about the importance of his role in Rowling’s Hogwarts world.

The multiple choice questions are essentially a test of your reading comprehension skills. You need to learn how to read for academic purposes. This is different from the general everyday reading that you do. In the exam you need to read for a specific purpose in mind. These reading techniques and other essential concepts are discussed in the lectures in our online PTE coaching program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25% DISCOUNT on PTE courses. Expert Lectures, Mock Tests, Practice Materials.Go to Premium Courses

Let's begin!

FREE PTE Course

 

Receive Expert video lectures and Mock Tests in a real PTE Academic software

Please check your email!

Don't miss the FREE PTE Score Boosters Book!
20 Lessons
  • Proven strategies and guidelines from PTE experts
  • Simple Tips and Tricks to quickly boost your score
  • How to answer difficult questions with ease and confidence
  • Most important things to take care of in different sections
  • Lots more...
Enter your email to download the FREE PTE Score Boosters Book right now!
Thank you!
Just a moment...

Enter your email address to receive the study guide!

Your email is safe with us!

Enter your email to download the book!

Your email is safe. We will only use it to share PTE information with you.

Start your FREE PTE Course!

Receive Expert Lectures and Mock Tests

Take this FREE Course to discover how we help our students achieve their target score in PTE Academic. Most of our students achieve their goal in 30 days of study!

Your email is safe! We will only use it to share PTE study materials and course information.